Atlas voor gemeenten 2010 – KRIMP!?

Soort publicatie:
Boek

Onderzoeksthema’s:
Woonklimaat & aantrekkingskracht

Auteurs:
Gerard Marlet & Clemens van Woerkens

Publicatiedatum:
22 april 2010

Niet alleen grenssteden, ook voormalige ‘groeisteden’ krijgen te maken bevolkingskrimp als de totale bevolking van Nederland daalt of stagneert.

Groeisteden groeiden bij de gratie van een krappe woningmarkt in Nederland. In een krimpscenario verruimt de woningmarkt, en worden de werkelijke concurrentieverhoudingen tussen steden zichtbaar. Groei in het verleden is dan geen garantie meer voor groei in de toekomst. Niet alleen grenssteden zoals Emmen, Almelo en Heerlen, maar ook voormalige groeisteden zoals Spijkenisse en Almere hebben dan kans op bevolkingskrimp. Eerdere prognoses gingen er juist vanuit dat de voormalige groeigemeenten blijven groeien.

In de Atlas voor gemeenten worden de 50 grootste gemeenten van Nederland op 40 punten met elkaar vergeleken. Tevens bevat de Atlas veel ranglijsten waarmee de relatieve positie van een gemeente kan worden bepaald. De Atlas voor gemeenten biedt zo een schat aan informatie voor iedereen die geïnteresseerd is in het wel en wee van de Nederlandse gemeenten.

Bestel de Atlas

De Atlas voor gemeenten kost € 59 per jaar, exclusief 9% btw en inclusief verzendkosten

Bestel de Atlas

Download de Atlas (pdf)

Bekijk het digitale platform