Te koop!

Soort publicatie:
Rapport

Onderzoeksthema’s:
Woonklimaat & aantrekkingskracht

Auteurs:
Francine Burema, John van Enckevort, Marten Middeldorp

Publicatiedatum:
juli 2021

Wat zijn de motieven van verkopers in het Groningse aardbevingsgebied om te willen verhuizen en hun woning te koop te zetten? En waar verhuizen deze mensen naartoe? Deze vragen zijn beantwoord in het onderzoek dat Atlas Research in opdracht van de NAM deed naar verhuisbewegingen in het Groningse aardbevingsgebied. Voor het onderzoek zijn interviews met meer dan zesduizend verkopers geanalyseerd.

Aan de levensfase gerelateerde redenen zoals groter of juist kleiner willen wonen, leeftijd en/of gezondheid en nalatenschap blijken de belangrijkste redenen voor mensen in het Groningse aardbevingsgebied om een huis te koop te zetten. Opgeteld beslaan deze redenen meer dan de helft van de genoemde motieven die voor dit onderzoek geanalyseerd zijn.

Ruim vijf procent van de ondervraagden heeft zijn woning (mede) te koop gezet vanwege aardbevingen en het (toekomstige) aardbevingsrisico. Van de verkopers die het aardbevingsrisico als reden hebben genoemd, verhuist een groter aandeel naar een locatie buiten het aardbevingsgebied dan bij verkopers die andere redenen hebben genoemd. Een groot deel van hen zou mogelijk ook vertrokken zijn als er geen bevingen waren geweest; zij geven aan dat er naast bevingen ook andere redenen waren om de woning te koop te zetten.

U kunt de publicatie hier downloaden

Download publicatie

Ik wil graag op de hoogte gehouden worden van recente onderzoeken van Atlas Research