Museumcijfers 2022

Soort publicatie:
Rapport

Onderzoeksthema’s:
Kunst & cultuur

Auteurs:
Nancy Blaker, Joran Veldkamp, Nadine van den Berg (Analyse en tekstredactie, Atlas Research), Eric Verhoog (Databewerking, ABF Research), Aylin Beijersbergen, Hanna Marije Booij, Kathelijne Niessen (Samenstelling, Museumvereniging), René Goudriaan (Advies, SiRM)

Publicatiedatum:
oktober 2023

In de jaarlijkse Museumcijfers publiceert de Museumvereniging de belangrijkste museumstatistieken over o.a. museumbezoek, tentoonstellingen en financiën. Atlas Research analyseerde de museumcijfers voor 2022. Hoe staat de sector ervoor? En wat zijn de opvallende trends?

Resultaten

Er is duidelijk herstel te zien op vrijwel alle vlakken, ondanks een verplichte sluiting in de eerste vier weken van 2022 door coronamaatregelen. De musea klimmen uit het coronadal van 2020 en 2021. Het totale aantal museumbezoeken in 2022 was met 23,5 miljoen bijna een verdubbeling ten opzichte van 2021. Het aandeel buitenlandse bezoekers laat ook herstel zien met het aantrekken van het buitenlands toerisme, en tevens zijn jeugdbezoeken in schoolverband sterk toegenomen. Op de meeste vlakken wordt in 2022 het niveau van vóór de coronacrisis niet gehaald.

De totale omzet stijgt naar 1,2 miljard euro, waarvan 43% uit eigen inkomsten komt. In 2021 kwam slechts 30% van de omzet uit eigen inkomsten. De totale kosten stijgen echter harder dan de totale inkomsten, waardoor de musea gemiddeld een negatief bedrijfsresultaat boeken in 2022. Van alle musea schrijft 49% rode cijfers. Vooral (middel)kleine instellingen komen in financiële problemen.

Tegenover de stijgende kosten en inflatie van 2022 valt op dat de overheidssubsidies ten opzichte van 2021 met maar 1% zijn gestegen – van 597 miljoen euro in 2021 naar 604 miljoen euro in 2022. Ook op de langere termijn blijkt dat de overheidssubsidies de inflatie voor musea niet hebben bijgehouden. Tussen 2015 en 2022 hebben de musea te maken gehad met een inflatie van 25%. Hierbij is rekening gehouden met de kosten die musea gemiddeld maken voor huisvesting (inclusief energie en water), personeel en andere kosten. De overheidssubsidies zijn in dezelfde periode met 11% gestegen.

U kunt de publicatie hier downloaden

Download publicatie

Ik wil graag op de hoogte gehouden worden van recente onderzoeken van Atlas Research