Het belang van cultuur in Groningen

Soort publicatie:
Rapport

Onderzoeksthema’s:
Kunst & cultuur Woonklimaat & aantrekkingskracht

Auteurs:
Nancy Blaker, Francine Burema, Aron Joosse

Publicatiedatum:
oktober 2024

Cultureel aanbod is naast de universiteit een belangrijke factor in de aantrekkingskracht van de gemeente Groningen en uit verschillende benchmarkanalyses blijkt dat het culturele aanbod in de stad relatief groot en divers is. Dat blijkt uit onderzoek dat Atlas Research in opdracht van de gemeente Groningen uitvoerde.

In deze update van het onderzoek Het belang van cultuurstad Groningen uit 2012 geven we een beeld van de culturele positie van Groningen vanaf 2012, de positie ten opzichte van andere gemeenten, het belang van het culturele aanbod voor de woonaantrekkelijkheid van Groningen en geven we een beeld van de impact van de cultuursector in Groningen.

Met name jonge mensen trekken naar Groningen om te gaan studeren en te werken en deze groep inwoners hecht over het algemeen de meeste waarde aan cultureel aanbod. Tussen 2012 en 2018 is Groningen op de Cultuurindex gezakt van de tweede naar de zevende plek. Toch scoort Groningen recentelijk op verschillende benchmarks relatief goed ten opzichte van de andere gemeenten in de G50, de G9 en een groep van vijf andere noordelijke gemeenten (Leeuwarden, Emmen, Assen, Súdwest-Fryslân en Westerkwartier). Op de voor dit rapport ontwikkelde cultuurindex komt Groningen binnen de G50 op de zesde plaats, achter Amsterdam, Leiden, Maastricht, Utrecht en Haarlem.

Hoewel Groningen in 2023 op de 24ste plek staat van de G50 op de woonaantrekkelijkheidsindex, valt dit voornamelijk te wijten aan de perifere ligging van de stad. Wanneer de bereikbaarheid van banen buiten het model wordt gelaten, schiet Groningen omhoog naar de derde plek.

Een steekproef op basis van gegevens uitgevraagd bij acht toonaangevende culturele organisaties in de gemeente Groningen (Forum, het Groningen Museum, theatergezelschap NITE, theaterfestival Noorderzon, muziekfestival Eurosonic Noorderslag (ESNS), muziekpodia VERA en Simplon, en SPOT) laat zien dat er alleen bij deze organisaties al 3,8 miljoen bezoekers van het aanbod hebben kunnen genieten (meer dan de helft inwoner van de stad), toeristen naar schatting circa 91 miljoen euro uitgeven in de stad en de organisaties bijdragen aan werkgelegenheid (meer dan 450 fte en circa 1.100 vrijwilligers) en cultuureducatie en talentontwikkeling.

U kunt de publicatie hier downloaden

Download publicatie

Ik wil graag op de hoogte gehouden worden van recente onderzoeken van Atlas Research