Events

 

Conferentie Atlas 2024

datum en programma binnenkort bekend!

Terugblik 2023
Conferentie Atlas 2023 –  groen & blauw

Datum: 24 mei 2023
Locatie: Flora, Parklaan 4, Boskoop

Dagvoorzitter Aniek Moonen trapte luttele minuten na 15.00 de Atlas conferentie 2023 in Flora te Boskoop in de gemeente Alphen aan den Rijn af. Direct werd het thema groen & blauw aangesneden door aan de circa 100 aanwezige gasten te vertellen dat ze zich naar het thema had proberen te kleden, maar groen en blauw een verdomd lastige kledingcombinatie is.

Burgemeester Liesbeth Spies kon de bezoekers daarna verheugd vertellen enorm trots te zijn op de samenwerking met Atlas Research en om gastgemeente te mogen zijn, maar vooral ook op de stijging van Alphen aan den Rijn naar de 15e plek op de woonaantrekkelijkheidsindex. Doorgaans is Alphen niet zo uitbundig in het ventileren van haar kwaliteiten, maar vandaag gaan we dat wel een beetje zichtbaar proberen te maken, stelde de burgemeester. Het openingswoordje werd afgesloten door aan te geven dat “operatie steenbreek” ook in Alphen begonnen is en dat op het Stadshuis al een aardige vergroeningsslag gemaakt is.

Daarna was het de beurt aan senior onderzoeker Marten Middeldorp van Atlas Research om het jaarlijkse thema-onderzoek te presenteren, naar de waarde van groen en blauw voor de woonaantrekkelijkheid van wijken en steden. Vanwege verschillende maatschappelijke ontwikkelingen (o.a. coronabeperkingen en hittestress a.g.v. klimaatverandering) hebben groen en blauw een herwaardering doorgemaakt. De Atlas voor gemeenten 2023 laat zien dat deze toegenomen aandacht voor en populariteit van groen en blauw zich vertaalt naar een grotere woonaantrekkelijkheid op plekken met veel groen en blauw in de wijk of bereikbaar binnen acceptabele reistijd. Zowel de hoeveelheid als de kwaliteit van het groen en blauw zijn van invloed op de woonaantrekkelijkheid van een plek. De stad met de grootste groenblauwe woonaantrekkelijkheid, Arnhem, combineert een gunstige ligging ten opzichte van de Veluwe met grote stukken groen en blauw in de wijken in de stad. Klik hier om te zien hoe de groenblauwe woonaantrekkelijkheid er in de rest van de gemeenten in Nederland uitziet.

Marten kreeg de lachers op zijn hand door na de conclusie dat kwaliteit van groen in de wijk en straat wellicht belangrijker is dan de kwantiteit voor het woongenot te stellen dat het dus weinig zin heeft om als gemeente “schaamgroen”, oftewel onderhoudsvrije plantsoentjes, aan te leggen.

Andre Troost zorgde voor een interactief muzikaal intermezzo over groen en blauw op de melodie van ‘The Times They Are a-Changin’, een liedje van de op de dag af 82-jarige Bob Dylan.

Landschapsarchitect Adriaan Geuze benaderde het thema vervolgens vanuit zijn expertise, de ontwerpkant. Een boeiende presentatie waarin werd teruggeblikt op hoe succesvolle steden wereldwijd een aantrekkelijk “vestigingsklimaat” hebben gecreëerd door slim gebruik te maken van groen en blauw in de openbare ruimte. Het belang van hierbij een goed narratief hebben werd benadrukt, men moet de eigen stad kunnen herkennen en zich hiermee en niet alleen kunnen maar ook willen identificeren.

Maria Molenaar (bestuurslid EDBA), Magdeleen Sturm (directeur Interbestuurlijk Programma Versterking VTH-stelsel) en Irma Wooning (directeur fysiek domein gemeente Alphen aan den Rijn) schoven daarna aan voor het panelgesprek. Verschillende ambtelijke en bestuurlijke kanten van het thema werden belicht, waarbij door eenieder het grote belang werd ingezien van de toegankelijkheid van groen en blauw. Daarnaast waren het bieden van een eerlijk toekomstperspectief waarin we ook zeggen wat niet meer kan en dat we natuur-inclusief moeten bouwen een terugkerende boodschap van het gesprek.

Afsluitend werd traditioneel het eerste exemplaar van de Atlas voor gemeenten 2023 uitgereikt door Atlas Research directeur Rein Halbersma aan wethouders Gerard van As en Relus Breeuwsma van gemeente Alphen aan den Rijn. De overhandiging werd voorafgegaan door een promovideo van de digitale editie van de Atlas voor gemeenten die beschikbaar is voor alle 342 gemeenten (www.atlasvoorgemeenten.nl).

Tijdens de afsluitende borrel kon er ruimschoots worden nagepraat. Al met al een meer dan geslaagde conferentie!

 

Atlas Research organiseerde dit congres in samenwerking met gemeente Alphen aan den Rijn.

 

 

 

 

 

Bestel de Atlas

Bestel de Atlas voor gemeenten 2023 met als thema groen & blauw.

De Atlas voor gemeenten kost € 59 per jaar, exclusief 9% btw en inclusief verzendkosten.

Bestel de Atlas (print)

Bestel de Atlas (pdf)

Bekijk het digitale platform

Bekijk hier de Atlassen

Atlas Research is gevestigd in Capital C aan het Weesperplein in Amsterdam.

Bezoek- en postadres:
Atlas Research
Capital C, 4e etage
Weesperplein 4a
1018 XA Amsterdam

T: 020-2371400
E: info@atlasresearch.nl