Een schat van waarde

Soort publicatie:
Rapport

Onderzoeksthema’s:
Kunst & cultuur

Auteurs:
Nancy Blaker, Francine Burema, Joost Poort

Publicatiedatum:
oktober 2023

Maatschappelijke waarde van musea in de Gooi en Vechtstreek

De maatschappelijke waarde van twaalf musea in de regio Gooi en Vechtstreek is groter dan de maatschappelijke kosten, zowel binnen de regio als voor heel Nederland. Dat blijkt uit onderzoek dat Atlas Research heeft uitgevoerd in opdracht van twaalf samenwerkende musea in de regio Gooi en Vechtstreek.

In dit onderzoek staan de volgende musea centraal: het Comenius Museum, het Dudok Architectuurcentrum, Museum Weesp, het Huizer Museum, Kasteel-Museum Sypesteyn, Pinetum Blijdenstein, Museum Hilversum, Nederlands Vestingmuseum, Forteiland Pampus, Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, Muiderslot en Singer Laren. In dit rapport onderzoeken we de maatschappelijke waarde van bovengenoemde groep samenwerkende musea in de regio Gooi en Vechtstreek en zetten dit tegenover de maatschappelijke kosten. Bovendien wordt de waarde van vrijwilligers uitgelicht, welke voor het grootste deel niet gemonetariseerd konden worden.

Voor dit onderzoek nemen we vijf maatschappelijke waarden mee, volgens een framework ontwikkeld door Atlas Research, namelijk het plezier dat mensen beleven aan het bezoeken van musea (gebruikswaarde), de waarde die mensen hechten aan het wonen in de buurt van musea (optiewaarde), de waarde die voortkomt uit de trots en identiteit die mensen ontlenen aan de museumcollecties (bestaanswaarde), de waarde uit bestedingen door toeristische museumbezoekers en werkgelegenheid (economische waarde), en de waarde die educatieve schoolbezoeken bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen (sociale waarde).

Voor de twaalf musea komt dit samen uit op een totale maatschappelijke waarde van €15,2 miljoen euro, waarvan €12,1 miljoen neerslaat in de regio Gooi en Vechtstreek. Tegenover de baten staan kosten uit overheidssubsidies, welke in totaal €6,2 miljoen euro bedragen (waarvan €1,9 miljoen euro subsidies van gemeenten en andere regionale overheden). Dit komt in totaal uit op een saldo van €9,0 miljoen euro voor heel Nederland, en is opgebouwd uit een positief saldo van €€10,2 miljoen euro voor de regio Gooi en Vechtstreek en -€1,2 miljoen euro voor de rest van Nederland.

U kunt de publicatie hier downloaden

Download publicatie

Ik wil graag op de hoogte gehouden worden van recente onderzoeken van Atlas Research