Atlas voor gemeenten 2023 – groen & blauw

Soort publicatie:
Boek

Onderzoeksthema’s:
Sociaal domein & welzijn Woonklimaat & aantrekkingskracht

Auteurs:
Marten Middeldorp, Nadine van den Berg, Joran Veldkamp, Lennard van Wanrooij

Publicatiedatum:
24 mei 2023

Mensen zijn niet alleen bereid om te betalen voor een woning in een wijk met veel groen of blauw, maar ook voor een woning op een plek met veel groen en blauw binnen acceptabele reistijd. Dit blijkt uit de nieuwe Atlas voor gemeenten 2023.

Groen en blauw in de wijk en woonomgeving dragen bij aan de aantrekkelijkheid van een plek. Zowel de hoeveelheid  als de kwaliteit van het groen en blauw zijn van invloed op de woonaantrekkelijkheid van een plek. Er zijn forse verschillen tussen gemeenten in de waarde van groen en blauw voor de woonaantrekkelijkheid van wijken. De stad met de grootste groenblauwe woonaantrekkelijkheid, Arnhem, combineert een gunstige ligging ten opzichte van de Veluwe met grote stukken groen en blauw in de wijken in de stad.

De woonaantrekkelijkheidsindex laat zien hoe aantrekkelijk een gemeente gevonden wordt om in te wonen. Omdat woonvoorkeuren kunnen veranderen heeft Atlas Research dit jaar het model achter de woonaantrekkelijkheidsindex opnieuw geijkt. Alle bestaande indicatoren in de index zijn kritisch tegen het licht gehouden en waar mogelijk vernieuwd en verbeterd. Daarnaast zijn nieuwe indicatoren toegevoegd en is het model herijkt op een nieuwe tijdreeks van huizenprijzen per vierkante meter voor alle 4-positie-postcodegebieden in Nederland. Ook in de nieuwe woonaantrekkelijkheidsindex staat Amsterdam op de eerste plaats, gevolgd door Amstelveen, Leiden en Utrecht.

Waarde van groen en blauw voor de aantrekkelijkheid van wijken
Klik op uw eigen gemeente voor de score

Bestel de Atlas

De Atlas voor gemeenten kost € 59 per jaar, exclusief 9% btw en inclusief verzendkosten

Bestel de Atlas (print)

Bestel de Atlas (pdf)

Bekijk de inhoudsopgave

Bekijk het digitale platform