Atlas voor gemeenten 2018 – Cultuur

Soort publicatie:
Boek

Onderzoeksthema’s:
Kunst & cultuur Woonklimaat & aantrekkingskracht

Auteurs:
Gerard Marlet & Clemens van Woerkens

Publicatiedatum:
30 mei 2018

Amsterdam is de culturele hoofdstad van Nederland, maar het noorden van het land heeft zijn inwoners op cultureel gebied meer te bieden dan de rest van Nederland.

In de Atlas voor gemeenten 2018 wordt de Regionale Cultuurindex geïntroduceerd. Die is ontwikkeld in samenwerking met de Boekmanstichting en geeft de omvang en variëteit van het culturele aanbod per gemeente en regio weer. De index is opgebouwd uit twintig indicatoren, die zijn onderverdeeld in de categorieën podiumkunsten, erfgoed, beeldende kunst, letteren en film.

Op die manier gemeten is het culturele aanbod per inwoner in Amsterdam zes keer zo groot als in de stad met het minst rijke cultuuraanbod: Spijkenisse (gemeente Nissewaard). De provincie Groningen heeft haar inwoners op cultureel gebied bijna drie keer zoveel te bieden als de provincie Flevoland.

De steden met het grootste cultuuraanbod zijn zonder uitzondering steden met een monumentale binnenstad die behalve meer erfgoed over het algemeen ook een groter cultureel aanbod in de andere sectoren hebben. Alle new towns staan juist relatief laag in de ranglijst van de nieuwe cultuurindex.

Bestel de Atlas

De Atlas voor gemeenten kost € 59 per jaar, exclusief 9% btw en inclusief verzendkosten

Bestel de Atlas

Download de Atlas (pdf)

Bekijk het digitale platform