Atlas voor gemeenten 2015 – Erfgoed

Soort publicatie:
Boek

Onderzoeksthema’s:
Kunst & cultuur Woonklimaat & aantrekkingskracht

Auteurs:
Gerard Marlet & Clemens van Woerkens

Publicatiedatum:
27 mei 2015

De monumentale stad is in trek. Monumentale steden groeien harder en hebben minder last van vergrijzing. Ook huizenprijzen ontwikkelen zich gunstiger in de monumentale stad. Dat blijkt uit Atlas voor gemeenten 2015, met als thema Erfgoed.

In de monumentale stad neemt de (potentiële beroeps-)bevolking nog toe, terwijl die in veel andere steden krimpt. De bevolking is er gemiddeld hoger opgeleid en jonger; de vergrijzing lijkt grotendeels aan de monumentale stad voorbij te gaan.

Ook huizenprijzen ontwikkelen zich gunstiger in de monumentale stad; de prijs van een huis is daar de laatste tien jaar met acht procent gestegen, terwijl die in andere steden gemiddeld genomen is gedaald. Huizenprijzen liggen in monumentale steden gemiddeld hoger dan in hun omgeving. In niet-monumentale steden liggen de prijzen juist lager dan in hun omgeving.

In de Atlas voor gemeenten worden de 50 grootste gemeenten van Nederland op 50 punten met elkaar vergeleken. Tevens bevat de Atlas veel ranglijsten waarmee de relatieve positie van een gemeente kan worden bepaald. De AAtlas voor gemeenten biedt zo een schat aan informatie voor iedereen die geïnteresseerd is in het wel en wee van de Nederlandse gemeenten.

Bestel de Atlas

De Atlas voor gemeenten kost € 59 per jaar, exclusief 9% btw en inclusief verzendkosten

Bestel de Atlas

Download de Atlas (pdf)

Bekijk het digitale platform