Mede door de Parijse rellen van 2005 staat jeugdproblematiek boven aan de politieke agenda van steden. De noodzaak van specifiek jeugdbeleid wordt door Nederlandse beleidsmakers al veel langer ingezien. Markante voorbeelden hiervan zijn de oprichting van de Taskforce Jeugdwerkloosheid en de Operatie Jong. Staatssecretaris van Onderwijs Rutte pleitte recent zelfs voor een minister van Jeugdbeleid in het volgende kabinet. En Steven van Eijck, commissaris voor jeugd- en jongerebeleid, ziet in steden graag speciale jeugdwethouders aantreden. Het is dan ook de hoogste tijd om een keer een Atlas voor gemeenten te wijden aan jeugd en jongeren in Nederland.
De Atlas voor gemeenten 2006 heeft dan ook het thema Jong. De onderzoekers hebben verschillende nieuwe indicatoren ontwikkeld die betrekking hebben op jongeren, zoals de samenstelling van jonge bevolking in steden, het aantal ingeschreven en woonachtige studenten, de werkloos, criminaliteit en kansen voor jongeren op de arbeidsmarkt, de kwaliteit van scholen en onderwijs, en een speciale woonaantrekkelijkheidsindex voor jongeren.
Naast het thema-onderzoek worden in de Atlas voor gemeenten de 50 grootste gemeenten van Nederland op 40 punten vergeleken. Hiermee kunnen we ook dit jaar weer antwoord geven op vragen als: Welke gemeente is het best bereikbaar, welke het veiligst? In welke gemeente is het beste onderwijs, en waar de meeste historie? Hoe is de sociaal-economische positie van de Nederlandse gemeenten, en hoe scoren zij op het gebied van woon-aantrekkelijkheid?