Conferentie 2022

 

Conferentie Atlas 2022 – Wonen

Datum: 22 juni 2022
Locatie: de Rode Hoed, Keizersgracht 102, Amsterdam

Klokslag 15:00 gaf dagvoorzitter Natasja van den Berg het startschot voor de Atlas conferentie 2022 in Rode Hoed in Amsterdam. Direct werd de interactie met de circa 150 aanwezige gasten in De Rode Hoed gezocht door te vragen wie er zelf krapte op de woningmarkt ervaart.

Henriëtte Rombouts, directeur Wonen van de gemeente Amsterdam, verzorgde de inhoudelijke opening en stelde dat de krapte op de woningmarkt een ‘Wicked problem’ is dat we ook op die manier moeten aanvliegen. Ook werd gesteld dat het belangrijk dat wat je bouwt in verbinding staat met de toekomstige behoeften en de bestaande voorraad.

Jornt Mandemakers (Senior onderzoeker Atlas Research) presenteerde vervolgens het themaonderzoek en de speciaal daarvoor ontwikkelde maat voor de krapte op de woningmarkt, de zogeheten Woondruk-index. De index laat zien dat we landelijk met een tekort van 390 duizend woningen kampen, wat ruim 110 duizend woningen meer is dan tot nu toe werd becijferd in het officiële “statistische woningtekort”. Hij liet onder andere zien dat niet alleen de verhouding tussen het aantal huishoudens en de woningvoorraad, maar ook de woonwensen van woningzoekenden worden meegewogen in de Woondruk-index. Kijk hier voor een samenvatting van de onderzoeksresultaten en de woondruk per gemeente. Vervolgens ging hij met het publiek in gesprek over de praktische implicaties van deze resultaten.

Kleinkunstenaar Barbara Breedijk verzorgde tijdens het intermezzo een muzikale wrap-up met een luchtige medley over de woningnood.

Daarna kreeg OIaf Cornielje, afdelingshoofd programmering en monitoring directie woningbouw van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK), het woord. Hij kreeg de lachers op zijn hand door te verzuchtte dat hij direct na dit leuke intermezzo een saai verhaal moest gaan vertellen over Rijksbeleid. Daarna lichtte hij de doelstellingen van het ministerie voor dit vraagstuk toe: onder meer zo snel mogelijk naar de 100.000 nieuwe woningen per jaar met tweederde daarvan dat betaalbaar moet zijn. Een bemoedigende doelstelling, al vroeg de zaal zich wel af wat er onder betaalbaar wordt verstaan en of de bouwplannen niet te ambitieus zijn.

Dat de krapte op de woningmarkt een ‘Wicked problem’ is met veel verschillende kanten bleek tijdens het panelgesprek. Hierin schoven Carolien Schippers (directeur Grond en Ontwikkeling gemeente Amsterdam), Melissa Koutouzis (trekker van het Woonprotest) en Anne-Jo Visser (Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties) aan en werd het onderwerp vanuit verschillende invalshoeken belicht. Ook de zaal werd door dagvoorzitter Natasja van den Berg ruimschoots betrokken in de discussie.

Afsluitend werd traditioneel het eerste exemplaar van de Atlas voor gemeenten 2022 uitgereikt door directeur Rein Halbersma aan de gaststad (gemeente Amsterdam).

De dag werd afgesloten met een borrel waarbij alle aanwezigen uitgebreid met elkaar konden napraten. Al met al een meer dan geslaagde conferentie!

Atlas Research organiseerde dit congres in samenwerking met gemeente Amsterdam.

Bestel de Atlas

Bestel de Atlas voor gemeenten 2022 met als thema Wonen.

De Atlas voor gemeenten kost € 59 per jaar, exclusief 9% btw en inclusief verzendkosten. De nieuwe Atlas verschijnt op 22 juni 2022.

Bestel de Atlas

Atlas Research is gevestigd in Capital C aan het Weesperplein in Amsterdam.

Bezoek- en postadres:
Atlas Research
Capital C, 4e etage
Weesperplein 4a
1018 XA Amsterdam

T: 020-2371400
E: info@atlasresearch.nl